Klockan sex hos mig

Pidin jokin aika sitten myös omat kello kuuden illalliseni. Kamalaa stressiä. En suosittele kenellekään tätä konseptia. Mutta jos päädytte myös järjestelemään illallisia… Niin onhan se aika hauskaa :)

Vieraita odotti vastassa hovimestari Herra  Edward, rusetti kaulassaan hän ohjeisti vieraita jättämään takkinsa naulakkoon. Tunnelman luomiseksi olin muurannut nopsaa takan olohuoneeseen, jotta vieraat saivat nauttia takkatulesta (tv:n vieressä vasemmalla). Takka aina välillä sammui, uusia puita piti heittää pesään n. 21 minuutin välein. Skumppa oli Tallinnan tuliaisia; sattui tosi hyvän makuista, ja hintakin jäi alle kolmen euron :)

Teemana mulla oli illallisissa, että yritin pitää kulut alle 15 euron (pois lukien juotavat, jotka olin jo aikaisemmin tuonut Tallinnasta). Käytin pakastimen antimia ja kekseliäisyyttä sekä halpoja raaka-aineita; sotasuunnitelmana oli panostaa ulkomuotoon ;) Sekä luotin siihen, että kun kääntää menun ranskaksi niin kaikki kuulostaa hienommalta…

Alkupaloiksi oli tällasia leipäsiä (sanakirjan mukaan leipänen vois olla ranskaksi canapé, joten se oli ilmoitettu menyyyssä :D), täytteenä sitruunainen smetana-kermaviili-lohitahna. Leivät on perus paahtoleipää ja tummempi on eesti must leib – en aikaisemmin tiennyt, että sitä myydään Suomessa :) Leivät muotoilin muovailumuotilla kukkasen malliseksi ja paistoin pannulla öljyssä, joten ne oli vähän rapsakoita.

Pääruuaksi oli pottumus… eikun siis “Niinan tuunatut lihapullat & purée de pommes de terre”. Lihapulliin laitoin suppilovahveroita ja parmesaania. Paistoin lihapullien kanssa uunissa tuollaisia porkkanalastuja (marinoitu soijakastikkeella ja oliiviöljyllä), jotka pääsi mukaan myös vartaaseen. Perinteisestäkin ruuasta voi saada juhlavan näköistä :) Lisäksi herneenversoja! Namsk.

Jälkkäriksi oli vohveleita ja valkkarilla maustettua vadelmasorbettia…

Lisäksi laitoin kaverit juomaan soveltamaani shottia, jossa oli perus Valge viinaa, ja vähän vadelmista puristettua mehua seassa. Tarkoitus oli jättää shotteihin vähän sorbetista vadelmaseosta ennen valkuaisten lisäämistä, mutta unohdin… Noh, ihan hyvin se meni näinkin :P

Oli kiva ilta kivojen ystävien kanssa, katseltiin vanhoja lukiokuvia (ja todettiin että siitä on melko paljon jo aikaa…) naurettiin ja juoruttiin.

Sain myös perhepotretin kissalasteni kanssa… Eddyä ei huvita ollenkaan olla tällasessa tyttökuvassa, mutta Elwi keskittyy poseeraamiseen silmät loistaen!

Alkupalat ja pääruoka oli melko perussettiä jotka ei ohjeita tarvitse. Jälkkäriin jouduin etsimään ohjeita pidemmän aikaa enkä löytänyt edes mitään sopivaa, joten kirjoittelin nämä soveltamani omat reseptit tänne ylös:

Vohvelit
Vadelmasorbetti