Viherpiiperrystä

On lähiaikoina ilmeisesti ollut kovinkin kiireistä, kun en ole tänne ehtinyt kirjottelemaan. Nyt vihdoin on tärkeää asiaa, jonka haluan jakaa kanssanne ja jolle on yksinkertaisesti löydettävä aikaa: herneenversot.

Aloin ihmettelemään, miksi en ole jo aikaisemmin älynny itse kasvattaa noita… Ne on ihan sikahyvää naposteltavaa, ja tekee ruuasta kuin ruuasta juhlallisen näköisen :) Kaupassa mun mielestä suhteellisen kalliita tuohon riittoisuuteen nähden, mutta itse tehtynä lähes ilmaisia.

Teininä harrastin linssien idättämistä (kyllä, olin myös kasvissyöjä ja asuin purku-uhan alla olevassa talossa ja makkarin seinä oli oranssi ja ja ja…) joten päädyin, että osaan päätellä myös miten herneiden kanssa toimitaan :)

Eli otetaan rautalanka käteen, ja aletaan töihin: Osta kaupasta kuivattuja, vihreitä herneitä (maksaa alle euron pussi), sekä hanki jonkinlainen kasvatuskulho. Tarvitset siis vajaan kourallisen herneitä yhteen satsiin, riippuu tietty kuinka iso kasvatuskulho on käytössä – hernekset saa olla aika tiiviistii siellä. Ensin herneitä liotetaan vedessä yön yli, jonka jälkeen ne heitetään ohuen multakerroksen päälle kasvamaan. Multaa ei tosiaan tarvitse paljoa, itse kourasin pari lusikallista lähimmästä kukkapurkista. Ripottelin myös vähän multaa siementen päälle, vaikke se ei ole pakollista: ideana ei ole haudata herneitä. Herneet pidetään pimeässä vielä siihen saakka, että ekat lehdet ilmaantuu. Itse hoidan tämän esikasvatuksen aina asiankuivauskaapissa. Sitten vaan mahdollisimman valoisalle paikalle, ja tuloksia syntyy nopeasti! Rousk rousk vaan. Niin, ei kannata kastella liikaa: itse pidän mullan kosteana vaan kastelemalla suihkepullolla. Netistä luin vinkin, että kun satoa korjaa, kannattaa jättää alimmat lehdet paikoilleen, niin varret kasvattaa vielä toisen erän. Itse kyllä laitoin uuden erän tulemaan toiseen purkkiin… :) Katsotaan kuinka pian kyllästyy!

Lisäksi vielä, ihmettelen kovasti miksi mun tomaatit on edelleen hengissä ja pukkaa uutta pikkutomaattia. Onhan ne siis kuihtuneita ja muutenkin epämääräisen näköisiä, mutta… Näköjään tuotteliaita kavereita.