Pakkanen yllätti punajuuret

Faktaha on se, ettei tässä kukaan oikeasti yllättynyt. Sekä minä että punajuuret tiedettiin talven olevan tuloillaan, ja että kasvit olis pitänyt saada mullasta etikkaliemeen jo pari viikkoa sitten. Valitettavasti ne kaipaa hieman avustusta, eikä mulla ole ollut aikaa avustaa heitä tuossa siirrosvaiheessa ennen tätä viikonloppua. Viime yönä sitten iski pakkanen, joka jatkui aamullakin vielä – punajuurikkaat oli siis tietysti jäätyneet maan mukana.

Yritin googlettaa, voiko jäätyneitä juureksia säilöä, vai käykö punajuurille samalla tavalla kuin vaikka perunalle joka vihertyy kun ottaa pakkasesta osumaa. En löytänyt tietoa punajuuren suhteesta jäätymiseen, mutta melko normaaleilta ne näytti.

Punajuuret1Nämä on kylläkin punajuurikkaita, suipon mallisia punajuuria siis ja tuo yläosa tuppasi kasvamaan maanpinnan yläpuolelle. Se oli vähän tuollaista vaaleamman väristä niin mietin että onko se kärsinyt pakkasesta – tosin siitä on jo aika kauan kun edellisen satsin noita valmistin, joten ihan hyvin maanpäällinen osa saattoi olla jo kesällä tuon värinen. Keittämisen ja kuorimisen jälkeen ei ainakaan näkynyt mitään poikkeavaa!

Parissa oli havaittavissa pientä puumaisuutta; sellaiset heitin pois. Muuten ei näyttäneet (eikä maistuneet, mun puremajäljetkin näköjään löytyy alla olevasta kuvasta….) ollenkaan kummalliselta. Tähän mennessä empiirinen kokeeni on sen tuloksen kannallta, että pieni pakkasenpurema ei haittaa punajuuria.

Punajuuret2Mun auton takapenkille oli ilmestynyt uusi harava. Täytynee nyt ottaa vinkistä vaari ja mennä hieman raivaamaan pihaa maahan tippuneista lehdistä.

Cheers!