Elu Tallinnas

Nyt on kouluhommat ja kevään stressit ohi, yritän taas ottaa kiinni tänne kirjoittelusta. Vuoden verran olen nyt jo suunnitellut kertovani opiskelusta täällä, joten nyt tulee!

Eli lähdin Viroon oikeastaan siitä yksinkertaisesta syystä, etten päässyt Suomeen. Melko monella muullakin suomalaisella se on ollut syynä tänne lähtöön, mutta jotkut on jopa tulleet ihan sen takia että halusivat tänne, ei pelkästään epätoivoisena periaatteella “haluun opiskella edes jotain!” En edes harkinnu muita maita tai kaupunkeja vaan tyydyin tähän yksinkertaisimpaan ja lähimpään ratkaisuun. Lisäksi yksi kaverin kaveri opiskeli täällä, joten sai helposti kyseltyä mieltä vaivaavista jutuista.

Opiskelen Tallinnan Teknillisessä Yliopistossa (Tallinna Tehnikaülikool), tiedekunta sieltä on Social Sciences ja laitos on tarkemmin ottaen Tallinn Law School. Siellä on ensinnäkin mahdollisuus opiskella viroksi Viron kansallista lainsäädäntöä, ja toinen on sitten tämä kansainvälisempi linja, jossa opetus on englanniksi ja aihealueina vertaileva kansainvälinen oikeus ja EU-oikeus. Ja tosiaan, jälkimmäinen on se missä minä opiskelen.

Syksyllä piti opiskella kaikennäköistä ylimäärästä hömppää mitä minä pidin henkilökohtaisesti hyvin turhauttavana. Ergonomia, atk, ympäristöpolitiikka, filosofia… Enkö mä lakia tullu opiskelemaan? Keväällä onneksi alkoi jo tuntumaan enemmän lakiopiskelulta, ja toisaalta löysin myös noi ei-lakikurssit jotenkin hyödylliseksi. Tällä hetkelllä huomaan mun englanninkielentaidon parantuneen ihan potentiaalisesti ja alan huomaamaan ihan todellisia hyötyjä tästä että opiskelen englanniksi. Pari vuotta enää ja saan bachelor-paperit käteen, eli oon suomeksi sanottuna oikeustieteiden kandi, ja katselen uuden, lämpimämmän maan mihin meen tekeen master-opinnot. Sen jälkeen katselen mahdollisesti vielä lämpimämmän maan, jossa mulla on mahdollisuus ympärivuotiseen rusketukseen. Lunta katselen joko jääkaapin pakastelokerosta tai sitten talvisin Suomen-lomilla. Tän ajatuksen voimin mua ei enää yhtään harmita, etten päässyt Turkuun opiskelemaan. For real.

Jo pelkkä opiskelu vieraassa maassa on avartava juttu. Saa välimatkaa ja etäisyyttä siihen ympäristöön mihin on kasvatettu ja opetettu tyytymään, ja voi hieman miettiä mitä oikeasti haluaa elämältään sekä rakentaa uudenlaisen ajatusmaailman. Vaikka Viro ja Suomi nyt mielletään kovin samanlaiseksi maaksi, on näiden kahden kulttuurien välillä valtava ero. Ja se, että opiskelen ajattelemaan kansainvälisesti tuo ihan eri näkökulman kaikkeen.

Hakeminen tänne on helppoa. Tässä on linkki admissions-sivulle law schooliin, ja jos pientä vaivaa näkee niin löytää varmasti myös ttü:n sivujen kautta hakulomakkeen TSEBA:an eli meijän koulun business-puolelle. Jotkut on tullut Veridiumin tai muiden välitysfirmojen kautta, mutta niitä ei tarvitse mihinkään jos jaksaa itse printata paperin, täyttää sen ja laittaa postiin. Eli mitä tänne hakemiseen tarvitsee: käydä käännättämässä yo-todistus englanniksi, hankkia pari hassua passikuvaa hakemukseen, printata hakemus ja täyttää se, maksaa 40 euron hakemismaksu ja tulostaa siitä kuitti, laittaa kuitti, hakupaperi ja kuvat kirjekuoreen ja laittaa kirjekuori Viroon tulemaan. Jos on kirjottanut enkusta C:n tai paremman niin ei tarvi tehdä mitään kielikokeita, muussa tapauksessa sellainen vaaditaan.

Ja sitten vaan odotetaan hyväksymiskirjettä, jonka jälkeen tyhjennetään oma pankkitili yliopiston tilille lukukausimaksun muodossa. Ja sen jälkeen odotellaan että tulee syyskuun alku ja on yliopiston orientaatiopäivät ja niiden tarjoama ohjelma :) Sen jälkeen odotellaan syyslomaa, sen jälkeen joululomaa ja sitten aletaan odottelemaan kesää…

Asuntoa kannattaa kattella http://city24.ee/ tai http://www.kv.ee/sivustoilta. Nää on samanlaisia palveluita kuin Suomessa Oikotie tai Etuovi, eli siellä on eri välittäjien tarjoamia asuntoja. Täällä on tapana, että asunnon vuokraaja maksaa maakleritasun eli välityspalkkion, ei asunnon omistaja kuten Suomessa on tapana. Se voi olla jopa kuukauden vuokran verran, kannattaa koittaa tinkiä tai ehdottaa, jos omistaja maksaisi siitä esim. puolet. Yksiön hinta on n. 4000 kruunua molemmin puolin, suunnilleen 4500 EEK hyvästä yksiöstä. Vastaavasti kimppa-asumiseen tarkoitetun kolmion saa n. 8000 eekillä. 1 euro on 15,62 kruunua, siitä laskeskelemaan. Hintaa asunnolle tulee vuokran lisäksi myös kommunaalimaksut, jotka kuulostaa aluksi suomalaisen korvaan hämmentävältä konseptilta, mutta tarkoittaa käytännössä ehkä mitä suomessa on yhtiövastike. Kommunaalimaksut koostuu siis sähköstä, vedestä, lämmitykuluista, taloyhtiön ikkunoiden pesusta, siitä että viime viikolla hankittiin uusi ulko-ovi ja joku on palkattu maalailemaan ikkunankarmit… Ne vaihtelee kuukausittain ja vuodenajan mukaan. Yksiössä kommunaalit on on 700-2000 kruunun välillä riippuen kaikesta mahdollisesta, kolmiossa ne voi olla talvella jotain 3000-4000 kruunua. Me saatiin edelliseen asuntoon diili, että kaikki muut kommunaalimaksut kuului vuokraan, paitsi käyttösähkö (lamput, hella, jääkaappi jne.) ja vesi (ei ollu omaa boileria, joten lämmin vesi ei ollu suuri menoerä) maksettiin erikseen. Ne teki siis noin 500 kruunua kuussa.

Joko nyt ei-Virossa asuvat lukijat on tarpeeksi sekaisin kaikesta? Jos ette ole, kirjoittakaa jotain tarkentavia kysymyksiä niin voin jatkaa mun vuodatusta :)

11 thoughts on “Elu Tallinnas

 1. Kuinka paljon siellä on suomalaisia opiskelijoita esim. keskimäärin luokissa ja kuinka pitkiä koulupäiviä? Osaisitko verrata miten eroaa Suomessa opiskelusta? Sulla on kiva blogi :)

 2. hei. oon ajatellu laittaa hakupaperit tallinnan law schooliin, ku en myöskään päässyt Turkuun prkl. kattelin vaan tuolta admissions sivuilta ku siellä sanotaan että pitäis lähettää "Notarisoitu todistus toisen asteen tutkinnosta sekä luettelo kurssiarvosanoista
  Notarisoitu kopio Ylioppilastutkintotodistuksesta"
  nii tarkottaako tää et ne pitää käydä tarkistuttamassa notaarilla vai miten itse menettelit?
  nykyään ei tarvii enää käännättää englanniks.
  kiitos !!!

 3. Itse käännätin sillon virallisella kääntäjällä englanniksi. Mutta jos tarvii notaarilla notarisoida, ni kävelee sinne todistuksen kopioiden kans (tai en tiiä et kopioiko ne siellä), mut ideana on että ne lyö niihin kopioihin vaan leiman että tää on virallinen kopio, todistaa siis ettet oo ittekses siinä kopioimisprosessin aikana muokkaillu arvosanoja jne :)

  Tervetuloo tänne opiskeleen, näet paljon enemmän maailmaa ku Turussa, lupaan ;)

 4. kiitti kiitti :)
  yks juttu viel yritin kattoo tuolt ttu:n sivuilta mut en löytäny mistään et millon se varsinainen opiskelu alkais nyt syksyl?

 5. 27.-29. päivä on orientaatiopäivät, jolloin koulu järjestää esittelyjä ja jonne Tallinnan Suomalaiset Opiskelijat Ry on kans järjestänyt (ainakin viimeksi juttelin tuurorivastaavien kanssa), eli kannattaa tulla jo tuolloin jos on mahdollisuus! (Saatan olla itsekin tuutorina, pohdin viel aihetta.) Opetus alkaa maanantaina 30. päivä, ekat kaks viikkoo on tällanen ns. add and drop -kausi jolloin ei oo läsnäolopakkoa, mutta opetusta kuitenkin on. Kahden viikon jälkeen sit valitaan ne kurssit mitä ottaa (ekana vuonna kaikki on kyl pakollisii, et ei oo kauheesti valitsemista :D) ja läsnäolopakko alkaa vasta sillon. Että kaks ekaa viikkoa voi olla vielä pois jos on jotain menoa… En toki suosittele, koska ekoina viikkoina tutustuu parhaiten ihmisiin kun kaikki on uusia ja ihan pihalla :)

 6. Hei! :)

  Todella hyvä blogi!! :)

  Hain itse myös nyt Tallinnaan, kun olin nyt jo muutaman kerran hakenut Helsingin oikikseen, enkä sinne ollut päässyt! Tallinnasta nyt onneks paikka irtos, mut siirsin opintojen aloittamista vuodella, kun on täällä Suomes viel toisen tutkinnon kurssit vähän kesken.

  Mulla olis kans muutama kysymys.. :)

  Vallitseeko siel ns. akateemista vapautta vai onko kaikilla luennoilla läsnäolopakko? entä miten pitkät lomat on? kun esim Suomen yliopistoissa alkaa usein kesäloma jo toukokuussa, riippuen tietty mitä kursseja on ottanut..Tällöin ehtii olla pitkään töissä ja kerätä rahaa! :)

 7. Hei!

  Osaisitko sanoa, että millainen on vastaavuus Viron opinnoissa verraten Suomen opintoihin? VOiko lukea kandiksi Virossa ja jatkaa maisteriksi Suomessa?

  :)

 8. Moikka, vastasin just samaan kysymykseen tuolla toiseksi uudessa postauksessa, joten kopsaan tähän ton mun sekavan vastaukseni (sen sijaan että yrittäisin jäsennellä siitä selkeämmän :D)

  Ilmeisesti jos Suomesta haluaa viran tai toimia asinajajana, tarvitsee suorittaa ETA-kelpoisuuskoe, eli käytännössä tenttiä kaikki Suomen oikeudenalat. Googlettamalla varmaan löytyy lisätietoa tuosta kelpoisuudesta. Helsingin yliopistossa on yksi kansainvälisen oikeuden ohjelma ( http://www.helsinki.fi/llm/ ), mutta ilmeisesti ihan suomalaisen ohjelmankin maisteria voi hakea opiskelemaan, kunhan on ensin tehnyt ton ETA-kelpoisuuden… Tosin kuulin kyllä myös juttua, että jos tekee Suomessa tuon kansainvälisen maisterin, niin joutuu silti tekemään sen jälkeen vielä ETA-kelpoisuuden :D Eli conclusion: jos tekee ulkomailla tutkinnon, Suomeen palattuaan täytyy tehtä toi ETA-kelpoisuuskoe. :D Siihen menee kuulemma vuoden verran kun niitä tenttejä vääntää.

 9. Niin ja oon näköjään kokonaan ohittanu tuon ylemmän kommentin! Tervetuloa siis Tallinnaan ensi syksynä :) Täällä on läsnäolopakko, koska opetus perustuu tietynlaiseen interatiivisuuteen, luokat on pieniä jne. Meillä on tammikuu melkein kokonaan vapaata, ja sitten taas toisaalta keväällä tentit jatkuu vielä toukokuun loppuun eli kesäkuussa vasta alkaa loma. Koulu alkaa syyskuun alussa, mutta 15.9. alkaa vasta läsnäolopakko, monet tulee vasta niihin aikoihin takas tänne :)

 10. Pingback: Opiskelu Tallinnassa | Neulatyynysota

Comments are closed.