Sämpylät

Tässä on aika perus sämpyläohje. Ohjetta voi muuttaa lisäämällä taikinan sekaan myös esim siemeniä, porkkanaraastetta tai käyttämällä erilaisia jauhoja. Vain mielikuvitus on rajana.

Tarvikkeet:

– Puoli litraa täysmaitoa
– Hiivaa
– Jauhoja
– Öljyä
– Suolaa

Kaada maito kulhoon, ja lämmitä se kädenlämpöiseksi esim laittamalla kulho vesihauteeseen. Liota kädenlämpöiseen maitoon puoli pakettia (tuore)hiivaa. Lisää suolaa oman maun mukaan; noin 1 teelusikallinen. Jauhoja kannattaa lisätä pikkuhiljaa, ja rohkeasti sotkea toinen käsi sekaan. Lisää myös ruokalusikallinen öljyä. Taikinasta on tarkoitus tulla kiinteää, mutta ei kovaa – tässä kohtaa ei haittaa, vaikka taikina hieman tarrautuu myös käsiin.

Tämän jälkeen taikina laitetaan kohoamaan n. 20 minuutiksia lämpimään paikkaan, esimerkiksi itse käytän tähänkin vesihaudetta.

Kun taikina on kohonnut, tee siitä yksi pötkö josta leikkaat samankokoisia palasia. Näistä palasista muotoilet jotain epämääräisiä palloja, joita sämpylöiksikin kutsutaan :) Tässä kohtaa voi käyttää reilusti jauhoja, mutta älä sekoita jauhoja taikinan sisään, vaan käytä sitä taikinamöykyn “ulkopuolella” muotoilun apuna.

Laita vielä sämpylät pyyhkeen alle kohoamaan hetkeksi. Sen jälkeen paista niitä 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.

Sen jälkeen nauti uunituoreen sämpylän mausta! :) 

One thought on “Sämpylät

  1. Pingback: Epäkarppaajan lauantai | Neulatyynysota

Comments are closed.