Lettikuvioinen tupsupipo

Tässä mun pipossa on käytetty kaksinkertaista lankaa. Tää lanka oli jo alunperin hieman kiharaista, joten siitä sai mukavan muhkean. Puikkoina käytin koon 8 pyöröpuikkoja, koska pyöröpuikkoja on mun mielestä yleisesti ottaen mukavampi käyttää, ja pipoa on helppo pyörittää sitä ympäri. Muista vain valita mahdollisimman lyhyellä nauhalla varustettu pyöröpuikko.

Homma aloitetaan luomalla sopiva määrä silmukoita riippuen oman pään jykevyydestä ja langan ja puikkojen paksuudesta. Itse loin 60 silmukkaa.

Tämän jälkeen aloitat joustinneuleen. Koska neulos on näin isoa, kannattaa neuloa yksi oikein, yksi nurin. Neulo n. 7 senttiä, tai sen verran kuin haluat. Fiiliksen mukaan :) Tämän jälkeen aloitetaan sitten letitys. WOOW!

Aloita neulomalla seuraavaa kuvoita: 2o, 2n, 6o, 2n, ja toista tätä siis kierroksen loppuun. Neulo 4 kerrosta näin. Tämän jälkeen tehdään toimenpiteitä, jotta saadaan kuviota aikaiseksi.

Eli: neulo 2o, 2n, jonka jälkeen otat apupuikon kehiin, ja nostat sille neulomatta kolme seuraavaa silmukkaa. Jätät nämä silmukat vain roikkumaan siihen neuloksen eteen, ja neulot kolme seuraavana vuorossa olevaa silmukkaa. Tässä kohtaa siis sulla on jäänyt väliin nuo kolme apupuikolle nostettua silmukkaa.

Tämän jälkeen vuorossa ovat apupuikolle nostetut silmukat. Neulot ne, niin kuin olisit ollut juuri siitä kohtaa muutenkin neulomassa. Tää letitysosuus tehdään siis aina tuon 6 oikeaa-silmukan kohdalla.

Kun olet saanut letityskierroksen tehtyä, niin sen jälkeen neulot 6 kierrosta taas kuviolla 2o, 2n, 6o, 2n, jonka jälkeen tulee taas apupuikkokierros, kuusi kierrosta perussettiä, apupuikkokierros… Siihen asti että pipo on tarpeeksi pitkä.

Helpoin tapa päätellä on vain vetää lanka kaikkien silmukoiden läpi. Itse yleensä kavennan hieman hitaammin: neulon kerroksen 1 oikein, 2 oikein yhteen, seuraavan kerroksen kaikki oikein, sitten taas joka toinen silmukka kaksi oikein yhteen. Pari kertaa näin, ja lopuksi lanka kaikkien silmukoiden läpi. Helppoa?

Ja valmis! Tässä näkyy vielä tuo itse kuviointi paremmin:

 

Sitten vielä tupsu… Jollei joku ole lapsena tehnyt tupsua, niin aloita leikkaamalla pahvista kaksi ympyrää, joihin leikataan reikä keskelle. Tämä tulee olemaan tupsusi koko. Homma on simppeli: rullaat lankaa tuon pahviympyrän ympärille, jonka jälkeen leikkaat lankojen reunat ja köytät keskelle (eli samaan paikkaan keskelle kuin mihin noi sakset tungetaan) lankaa niin, että tupsu pysyy koossa.

Tupsun kokoa ja tiheyttä voi säädellä kierittämällä lankaa koko tiukemmin tai löyhemmin. Tääkin on homma mitä täytyy vaan kokeilla niin kauan, että oppii tekemään sen kokoisen tupsun kuin haluaa ;)

Nyt vaan puikot käteen ja yrittämään, lupaan ettei tää ole vaikea toteuttaa!

2 thoughts on “Lettikuvioinen tupsupipo

  1. Pingback: Söpö syyspipo | Neulatyynysota

  2. Pingback: Raitasukkia! | Neulatyynysota

Comments are closed.